BAKGRUND - Mitt år 2018 (del 1)

Denna serie kommer handla om vägen tillbaka från ett fysiskt och mentalt nedstämt läge till att återigen hitta livsglädje och styrka att vara mig själv och mitt bästa jag. Men för att ni som läser ska kunna förstå hur det blev såhär tänkte jag dra en genomgång om mitt hittills bästa år - 2018.

Efter att under 2016 och 2017 ha tävlings-dietat och varit i mina livs fysiskt bästa former, vad min målsättning med tävlingsdieten våren 2017 (Bodyfitness) att min utmaning skulle börja efter dieten var avslutad. Jag ville hitta en bekväm vardagsform/vikt där jag kände mig stabil och stark och balanserad. Under hösten 2017 gjorde jag en satsning inom styrkelyft och tog mig ner till 74 kg som för mig var målet. Efter det tappade jag mycket av mig träningsmotivation, och bestämde att jag skulle ha 2018 som ett tävlingsfritt år. jag ville hitta motivation och drivkraft att träna utan att ha ett specifikt mål eller datum i sikte. Träna för att må bra och utvecklas, äta för att hålla vikten och prestera. Från januari lade jag in mål som ex. klara pullups och gå på händer, något jag lade mycket tid av inne i gymmet. Jag hade inte satt någon specifik dag jag skulle klara det mer än att klara det. 

Utöver detta började jag även yoga dagligen från januari med hjälp av Yoga with Adriene via Youtube och körde hennes 30 dgr utmaningar. I perioder yogade jag 1-2 x / dag och märkte snabbt hur bra det var för mig och min kropp. Jag fick en helt annan och ny respekt för min kropp. 

Ett stark minne jag har från en yogasession förra året i april, vad när jag satt på rumpan ihopkurad med armarna runt benen och pannan lutandes mot mina knän. Samtidigt som Adriene sa några väl valda ord om medvetenhet och självkärlek kände jag för första gången "jag vill aldrig någonsin igen skada min kropp". Jag har sagt de orden, jag har velat inte skada min kropp - oavsett om det är att underäta, överäta, överträna eller underträna, men denna gången kände jag känslan.

Det var otroligt stort för mig, som samtliga år under mitt vuxna liv försök sätta in min kropp i olika fack där jag velat att den ska vara, men den kanske inte alltid mått bra av att vara i. Till exempel har jag alltid haft en idé om vad jag ska väga. Som att jag kan bestämma det? Vi alla har ofta en tanke kring "jag vill väga x kg" men det är inget om säger att du genetiskt är gjord för att kunna göra det. Jag till exempel har en kropp som ständigt vill lägga sig och mysa på 78 kg. Om jag är snäll mot den, sköter kosten exemplariskt, promenerar 10 000 steg / dag, varvar styrketräning med konditionsträning och säger nej till de flesta kaloririka erbjudanden så kan den gå med på att väga runt 74-76. I mitt huvud är det där jag vill vara, och där jag trivs bäst. Men för att kunna vara där måste jag ha stenkoll på allt jag gör. Vilket jag har ork och tid att göra ungefär 90 % av tiden - då det är mitt intresse. Och då gör de där sista 10 % inte någon skada. 

Det läget hittade jag nån gång i juni 2018. Att jag bara inte kunde vara nöjd där...